21 Temmuz 2013 Pazar

Hatti Ülkesi halkına niçin Hitit denmiştir?

Büyütmek için haritaya tıklayınız!

Anadolu Yarımadası'nın bugün için bilinen en eski adı Hattuşaş Ülkesi idi ve bu topraklar 1500 yıl boyunca Hatti Ülkesi olarak bilindi. Tabletlerden öğrenildiğine göre, söz konusu Hind-Avrupalı halk kendini Nesice konuşan Nesililer olarak anıyordu. Ancak Hitit biçimindeki adlandırma, Eskiçağ tarihi çevrelerinde yayıldığı için onu değiştirmek güç olurdu. Zaten filologlar söz konusu Hind-Avrupalı kavim için Hatti sözcüğünü olduğu gibi almayıp, onun Ahd-i Atik'de zikredilen "Heth" ve "Hittim" şeklinden esinlenerek Almanca Die Hethiter, İngilizce The Hittites, Fransızca Les Hittites ve İtalyanca Gli Ittiti deyimlerini üretmişlerdir. Türkçe'de ise önceleri Eti sözcüğü kullanıldı, şimdi ise Hitit deyimi yerleşmiştir.

Oysa Ahd-i Atik'teki isimlendirmeden hareketle bu halk ve devlete Avrupalı filologlarca yeni isim türetilmese,  tabletlerde zikredildiği gibi "Hatti Ülkesi" kullanılsa, Kürtler tabletlerdeki orjinal ismin Kürtçe olduğunu derhal anlayacak "Gelenlerin Ülkesi" anlamına geldiğini görecek, Anadolu'da dünyanın ilk imparatorluğunu kuranların daha ismini öğrenir öğrenmez, Hatti Ülkesi'ni kuran Nesililerin Kürtlerin atası olduğunu anlayacaklardı... Gerisi ise çorap söküğü gibi gelecekti... Tıpkı bugün geldiği gibi...

2 yorum:

  1. Hititler, Hint-Avrupalılardan türemedi. Hint Avrupalılar Hititlerden türedi. O yüzden Hint Avrupa halkı demek yanlıştır. Örneğin Cermenlerin bir kolu olan saksonlar yani ingilizlerin ataları 5. yüzyılda ingiliz dili zuhur eder. Cermen dili bugünkü Almanca'nın kökenindir. Proto iran dillerindendir. İran'ın germiyani bölgesinden Avrupa içlerine göç etmişlerdir. Germany almanların ingilizce adıdır. Evet orjinal isim Hatti. Hititler ve Hattiler farklı gibi gösterilmeye de çalışılıyor. Hattileri sonradan gelen göçmen gibi göstermeye çalışıyorlar.

    YanıtlaSil
  2. Hititler ve Hattileri Kürtlerin kökenine bağdaştırmaya çalışmanız aşırı komik. Dilleri bile aynı değil bu yazıyı derhal silin bence, aşırı dramatik. O değil de Kürtlerin, Hititlerden(yani anadolu yerlilerinden) türemiş olma ihtimali daha yakın. Yani siz Hititlerin torunlarısınız. Ve Hititlerin bir kısmı hâlâ da ARAMIZDA. Çorum,Kırşehir,Yozgat ve çevrelerinde bir sürü müslümanlaşmış(dolayısıyla türkleşmiş) rum var bu rumlar da bizanslaşmış/grekleşmiş, hititler/hattiler. Sizin deyiminize gelirsek Kürtler, günümüz İç Anadolu dayılarından türeme torunlar oluyor bu perspektiften bakarsak ;))

    YanıtlaSil

Blogger Tricks